Ajándékötletek mindenkinek

Életünk során számtalan olyan szituációba kerülünk, amikor nem tudjuk mit és hogyan illik, vagy mi a helyes magatartás. Ezek megoldásához szeretnénk egy kis segítséget nyújtani, hiszen az üzleti életben nagyon fontos hogy betartsuk az írott illetve íratlan protokoll szabályokat. Az ajándékozás múltbéli felidézése után Dr. Sille István irodalmát felhasználva próbáltuk meg összeválogatni a témával kapcsolatos szokásokat, előírásokat.

Az ajándékozás rövid története

Az ajándékozás az emberi közösségek kialakulásával párhuzamosan vált társadalmi szokássá, így a rá vonatkozó szabályok is a társadalmi viszonyok függvényében változtak. Többféle jelentése volt: a törzsfőnöknek ajándékozott állat adót is jelentett, a varázslónak, a jósdának vitt ajándék fizetségnek volt tekinthető, a sikeres hadvezérnek adott tartomány kitüntetést helyettesített.
Egyes korokban a házassági szerződés része volt az ajándék, többnyire vagyonjuttatás formájában, de az ajándékozás példaszerű történetei áttevődtek a mitológiába és a mesékbe is. Már az i.e. évezredek indiai társadalmának jogrendszerét megfogalmazó “Manu tövényei” is előírja a bráhmánok számára, hogy “…ha nem ismeri az ajándékozásra vonatkozó törvényeket, ne fogadjon el semmit”. A korok szokásai változtak. Volt időszak, amikor a követek, vagy a hivatalos küldöttek kötelezően vittek ajándékot, sőt ennek nagysága és értéke alapján ítéltettek meg országok egymás közötti kapcsolatai.

My Mammon – az én ajándékom

Hogyan válasszuk ki a megfelelő ajándékot?

Az ajándék kiválasztása az előírások ismeretén túl is sok tapintatot, ízlést, figyelmet igényel. Kiindulási szempont, hogy az ajándék:

személyre szóló, tehát lehetőség szerint ismerni kell a megajándékozandó érdeklődését, ízlését, emellett vegyük figyelembe az illető vallási érzelmeit, kultúrkörét,

különlegesség, tehát ne legyen tömegáru,

emlékeztet, ezért válasszunk hazánkra, annak kultúrájára, magánkapcsolatokban a családunkra, illetve a vállalat tevékenységére jellemző tárgyakat

Gyakorlati szempontból fontos, hogy az ajándék mérete és súlya ne okozzon kényelmetlenséget, problémát az ajándékozottnak. Egyes tárgyak például kategorikusan ki vannak zárva a hivatalos ajándékozásból:

pénz és értékpapírok (kivéve az adott ország forgalomban lévő pénzérméinek viszonylag csekély értéket képviselő, díszesen csomagolt összeállítását)

a vámszabályok előírásai következtében külföldre nem vagy csak külön engedéllyel vihető, küldhető, illetve az előírt értékhatárokat meghaladó értékű tárgyak

fehérnemű, alsóruházat

élelmiszerek, kivéve egyes sajátos nemzeti termékeket

minőségileg rossz, gyenge vagy giccs, bóvli-jellegű tárgyak, értékük és az általuk képviselt alacsony kulturális szint miatt is.

Jó tudni: Óvatosságra van szükség kozmetikai szerek ajándékozásánál: csak márkás készítmények számíthatnak igazi ajándéknak, de ne féljünk nemzetközileg esetleg még nem ismert, hazai termékek ajándékozásától.

Az ajándékozás formalitásai

A társasági gyakorlat lényegében megegyezik a hivatalos nemzetközi életben megszokottakkal. Személyes átadás esetén az ajándékozó néhány keresetlen szót mond, az ajándékozott hasonlóképpen köszöni meg. Amennyiben a körülmények megengedik, az ajándékot az ajándékozott felbontja, megnézi, kifejezi tetszését és örömét (még ha titokban csalódott is!). Ha az ajándék ital, felbontja és a jelenlévőket megkínálja, ha bonbon, édesség, ugyancsak körbekínálja, és ő vesz utoljára, ha virág, vázába teszi. Az ajándék felbontása kötelesség, amit azonban az ajándékozónak illik elhárítania. Amennyiben az ajándék felbontására nincs mód, az ajándékozó elmondja, mi az ajándék, a felbontás, kínálás mellőzendő.
Az ajándék küldésénél mellékelni kell az ajándékozó névjegyét, s ezt visszaküldött névjeggyel, vagy közeli találkozás esetén szóban illik megköszönni.

Mi a jó ajándék titka?

A jó ajándék sokféle követelményt kielégít. Azok a cégek, amelyek termékei alkalmasak az ajándékozásra is, saját termékeiket szokták ajándékozni. Azok a cégek, amelyek termékei nem ajándékozhatók az általuk kiválasztott ajándékokra nyomtatják rá logójukat, emblémájukat, címüket, reklámszövegüket. Ilyen ajándékok a tollak, mappák, menedzsernaptárak, íróasztali és irodai kellékek, órák, nyakkendők, sapkák, esernyők, egyéb más praktikus eszközök. Az elektronika is tért hódít az ajándékozásban a CD-k, DVD-k, a mind többet tudó kézi és asztali berendezések.
A hivatalos ajándékozás új irányzata a szervezet ajándékozásra rendelkezésre álló pénzügyi keretének teljes vagy részbeni elkülönítése társadalmi célra (pl.: mentőautó ajándékozása, közcélú juttatások, stb.). Ezek értelemszerűen megfelelő reklámot igényelnek.

Amikor szintén számít a külcsín

Mindig egyedi. A kereskedelmi csomagolás a lehetőségek szerint eltávolítandó. Az ajándék jellege és értéke szerint kell megválasztani a csomagolási technikákat. A csomagolásban lehetőség szerint kifejezésre kell juttatni a küldő személyét (céges csomagolóeszköz), ennek hiányában az egyéni jó ízlésre bízhatjuk magunkat.

Ajándék lónak ne nézd a fogát! – letépjük, ragasszuk vagy elfedjük?

Eltüntetendő, kivéve, ha ez az árcédula levételével nem lehetséges. Egyéb módszereket kerüljünk – mint a könyvre rányomtatott ár tintával való áthúzása, esetleg ollóval kivágása -, tökéletesen úgysem sikerül, csak az ajándék külalakját rontja, s a megajándékozott úgyis tetszés szerint utánanézhet az árnak, ha ez érdekli. Sokkal fontosabb a szép és praktikus csomagolás.

Ajándék ötletek mindenkinek!

Mi a Mymamonnál azon igyekszünk, hogy az ajándékozott és az ajándékozó is felhőtlenül boldog legyen, amikor az a bizonyos meglepetés átadásra kerül.

Legyen szó születésnapról, évfordulóról, ünnepnapról, vagy egy céges ajándékról, nálunk nem csak megtalálhatja, hanem személyre is szabhatja az ajándékokat.

Ajándékötletek pároknak:

Nincs is szebb dolog a szerelemnél, hacsak nem az, ahogyan a másiknak kedveskedünk. Örökíttesse meg velünk a legszebb pillanatokat!

Amivel kedvesének kedveskedhet:

fényképes termékek (bögrék, naptárak, textil termékek, párnák, stb…)

hímzett termékek (ruházati termékek, párnák, stb…)

gravírozott termékek (üveg dísz tárgyak, üveg használati tárgyak, tollak, stb…)

Ajándékötletek cégeknek:

Szeretné vállalkozása fontos pillanatait még emlékezetesebbé tenni?

Akkor kérje az Ön cégére szabott ajánlatainkat!

PR és reprezentatív ajándék ötletek:

gravírozott tollak, kulcstartók, névjegykártya tokok, stb…

címkézett palackok

fényképes naptárak, mappák, irattartók

logózott termékek (esernyő, labda, óra, stb…)

Ajándékötletek mindenkinek:

Nincs ötlete, hogy mivel lepje meg az ünnepeltet?

Egy névre szóló, személyes ajándékkal garantáltan sikert arat.

Ajándék tippjeink:

fényképes bögre

gravírozott üvegpohár

gravírozott toll

fényképes / hímzett párna, póló, plüss állat

Még több ötletért keresse a MyMammon ügyfélszolgálatát!